Oglasi

četvrtak, 14. prosinca 2017.

ODREDI SMRTI: Ove elitne jedinice okupljale su najgore ubice, koljače i sadiste!


Teško onom ko njima dopadne šaka.

Elitne jedinice obučene za ubijanje postojale su oduvek, a u doba sve češćih ratova one su sila iz senke koja donosi prevagu... Iako je većina odreda smrti, bilo da su finansirani od strane vlade ili privatno, privuklo međunarodnu pažnju tokom Drugog svetskog rata, a posle toga tokom Hladnog rata, oni postoje već vekovima. Države poput Rusije, Egipta i Brazila koristile su odrede smrti za svoje ciljeve, a danas njihove usluge najčešće koriste države sa visokim nivoom korupcije, društvenog nemira i dubokih političkih podela.  Njihovo postojanje dobija legitimitet pod sloganom "Ponekad treba učiniti loše stvari kako bi sprečili da se dogode još gore stvari", a cilj njihovog postojanja je jedino ubiti.

1. Argentinska antikomunistička alijansa. Reč je o vojnom odredu u Argentini koji su u jeku "peronizma" osnovali desničari 1943. usaglašeni s predsednikom Huanom Peronom. Jedini zadatak im je bila borba protiv komunizma u svim oblicima. Blisko su sarađivali sa argentinskom policijom i vojskom za koje su obavljali "prljave poslove", a pretpostavlja se da su ubili između 500 i 1000 ljudi. Nazivali su ih Trostrukom A ekipom smrti, a iako su raspušteni 1976., vojna hunta je nastavila da se služi njihovim metodama delovanja.

2. Esquadrao Da Morte Ili na španjolskom doslovno "Odred smrti" bili su paravojna jedinica u Brazilu. Poput argentinske antikomunističke alijanse, i njihov je zadatak bio da otklone komunističku pretnju, ali njihovi su poslovi često zadirali i u neke druge stvari.  Za razliku od argetinske organizacije, u Brazilu nije postojala jedinstvena organizacija već je postojalo više odreda smrti koji su primali zapovesti od policije te su ispitivali, mučili i ubijali dilere droge, gangstere, otmičare i ubice.

3. Tajlandska jedinica za borbu protiv narkotika. Kao deo policije osnovani su 2003. kad je tajlandska vlast pokrenula rat protiv dilera droge. Upravo je tu jedinicu Amnesty International optužio ih je za prekomerenu upotrebu sile kad je u javnost izašao podatak da su tokom tri nedelje ubili čak 600 ljudi. Prema drugom izveštaju, odgovorni su za čak 2.800 smrti tokom tri meseca, a barem polovina ubistava uopšte nije bila povezana sa ratom protiv narkotika već su delovali kao obični plaćenici. Najzad je rat sa drogom završen 2006. posle vojnog puča - ali ne zadugo, ponovno je pokrenut 2008.


4. Aniteroristička policijska jedinica u Keniji. Ova je jedinica osnovana posle islamističkih terorističkih napada u glavnom gradu te države, Najrobiju, budući da se Kenija graniči sa Somalijom u kojoj se nalaze frakcije terorističkih organizacija. Medijska organizacija Al-Jazzera je 2014. objavila podatke prema kojima je ta jedinica umešana u ilegalne aktivnosti, kao i primanje naredbi od britanske MI5 te izraelskog Mosada. Jedan od pripadnika je priznao kako je osobno ubio 50 osumljičenih za terorizam bez prevelikih dokaza za to.

5. CAFGU. To je paravojna jedinica osnovana na Filipinima, a zaduženi su za borbu protiv pobunjenika i raznih kriminalaca. Postali su poznati po upotrebi prekomerne sile, ali i izjava da neki novinari zaslužuju smrt jer ometaju "čišćenje države". Često su optuživani za otmice, mučenja i ubijanja osumljičenih pobunjenika bez dokazane krivnje ili potrebne pravne procedure.

6. Grupo Colina. Reč je o odredu koji je sastavljen od oružanih snaga Perua 1991., a njihova glavni zadatak takođe bila borba protiv terorizma. Direktno su odgovarali premijeru džrave koji ih je koristio i za lične obračune sa svojim političkim neprijateljima. Iako tačan broj ubistava za koji je ova jedinica odgovorna nije poznat, zna se kako je među žrtvama bilo i nedužnih civila poput dece, studenata, profesora...

7. Kadirovci. Poseban odred u Čečeniji osnovao je Ahmad Kadirov za vreme rata Čečenije sa Rusijom, a njihov je zadatak bio da porazi domaće i strane čečenske džihadiste. Pošto su preuzeli vlast u Čečeniji, Kadirov je iskoristio jedinicu da svoju porodicu postavi na vlast i sklopi mir sa Rusijom. Nakon ubojstva Kadirova, njegov sin Ramzan je preuzeo komandu nad jedinicom koja danas ima podršku vlasti i Moskve. Pretpostavlja se da broje oko 4000 vojnika, a organizacije za ljudska prava ih optužuju za prekomjernu upotrebu sile.

8. Bataljun 3-16. Tu su elitnu jedinicu u Hondurasu obučili i osnovali američka CIA i FBI. Pretpostavlja se kako su odgovorni za preko 200 likvidacija, među kojima su i politički protivnici režima. Njihove akcije nisu bile javno osuđene sve do 1990., kad su tužioci u Hondurasu optužili preko 100 časnika iz jedinice za ilegalne aktivnosti i najgoru zloupotrebu položaja od građanskog rata. Osim toga, navodno su svoje brojne žrtve odlagali na 26 tajnih groblja.
IZVOR(SRBIJA.DANAS)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.