Oglasi

ponedjeljak, 11. prosinca 2017.

OVO JE NAJGORI ZATVOR NA BALKANU: Priče ovih zatvorenika uteruju strah u kosti (VIDEO) Kopanja tunela ispod zatvora nije bilo, ali su, kažu, pronalazili različite planove pripremanih begova, što nije ni čudno s obzirom na to da je svakom robijašu jedina misao kako pobeći.

Zlostavljanje među zatvorenicama je veliki problem
Zatvorenici unutar zidina imaju gotovo sve i jedino što im nedostaje je -sloboda. Celo zdanje s paviljonima, radionicama, bioskopom i sportskom dvoranom, bibliotekom, učionicama, restoranima i verskim prostorijama živi poput maloga grada.Oni koji žele mogu da rade i pristojno zarađuju ili da se bave bilo kojim sportom. Rad nije obavezan.


Onima dobrog ponašanja dva sata mesečno na raspolaganju je i jedna od sedam ljubavnih soba za sastanak sa zakonitom suprugom. Zatvor raspolaže i sa 22 hektara obradivog zemljišta, 17 plastenika, 7.000 koka nosilica, 3.000 pilića, a tove i stoku.

Radili ili ne, svi su zatvorenici u 22 sata u svojim krevetima. Zaključani. Gotovo svaki kutak zatvora pokriven je kamerama. Svuda su rešetke i bodljikava žica."Velik problem su zlostavljanja među zatvorenicima. Česte su tuče i reketarenja. Tu su ubice, razbojnici i narkomani koji će za sitnu uslugu ili kutiju cigareta napasti druge. Pre šest godine bilo je 3.200 slučajeva nasilja, a godinju ranije smo zabeležili, još uvek visokih, 2.205 napada. Najčešće se sukobljavaju na šetalištu, hodnicima, ali i po sobama. Uglavnom, oni slabiji žrtve su zatvorskih lidera s kaznama preko 20 godina zatvora", pojasnio je direktor Spahić.Osim nasilja i seksualnog nasilja, koje u zeničkom zatvoru nije retkost, veliki problem je droga. Posao s drogom u zatvoru nadležni nastoje da zaustave a droga je u zatvoru dvostruko skuplja nego na ulici.


"Pre nekoliko godina je supruga došla u posetu mužu u zatvor i labrador je doslovce pobesneo pokazujući vodiču na njeno međunožje. Nije bilo druge nego da ženu odvedemo u policiju i pretražimo. Pronašli su 33 grama heroina skrivenog u vagini. A to je samo jedan od domišljatih pokušaja krijumčarenja droge u zatvor", jedna je od priča iz KPD Zenica.


Osuđenik sa najvećom kaznom

U Zenici već više od 20 godina robija i četvorostruki ubica Edib Buljubašić iz Zenice, osuđenik s najvećom dosuđenom kaznom od 1954. godine. Još 1989. godine ubio je oca i svoga sugrađanina. Za ta dva ubistva osuđen je na 20 godina zatvora. U ratu je, kaže, pobegao iz zatvora u Foči.

Ni posle rata kazna mu nije oproštena pa se 1996. godine opet vratio u Zenicu. Posle nekoliko godina dobrog vladanja pušten je na slobodan vikend. Tada je ponovno ubio, i to suprugu i snaju. Prvi zločin Buljubašić je opisao u dve knjige "Zašto sam ubio oca", a sprema i treću s naslovom "Zatvorski begunac" u kojoj će opisati svoj krvavi pohod i dane u begu provedene u Hrvatskoj vojsci i HOS-u.

"Za to što sam ubio oca kajem se pedeset odsto. Za to što sam ubio ženu ne kajem se nimalo. Ubio sam je zato što sam je voleo i nisam mogao da podnesem to što me prevarila dok sam robijao. Ponosan sam što sam je ubio. Opet bih učinio isto. Za Milana Mašića kajem se devedeset odsto, a za ubijenu snaju Nađu kajem se sto odsto. Ako ikada čujete da sam se ubio, to će biti zbog nje jer me to proganja. Nju nisam smeo da ubijem. Hoću, ubiću se pre izlaska iz zatvora. Moj život će okončati, nebitno kada, samo zbog snaje. U zatvoru se skrivam iza harmonike, šaha, boksa, karatea... Teško je ubici. Nema veće kazne od ove koju ja proživljavam. Drago mi je što sam u zatvoru jer mi to produžava život. Da me sada puste, siguran sam da bih si odmah posle 4-5 piva pucao u glavu. Proganjaju me teški snovi i noćne more. Često sanjam oca koji me uvek spasava iz neke situacije, a ja sam ga ubio. Košmar je velik. Pišući knjige u zatvoru ostavljam trag iza sebe s porukom da niko nikad ne krene mojim stopama", ispričao je pre šest godina četvorostruki ubica Buljubašić dodajući kako ima "isprljanu dušu i krvave ruke" I da s tim mora da živi dok ne dođe vreme da se ubije.

Za se*s plaćaju telefonskim karticama

Zatvorenici ne kriju da iza zatvorskih zidina osim nasilja i droge ima i homoseksualizma. Ipak, nerado o tome pričaju. Deo njih svojevoljno ulazi u homoseksualne odnose, a za deo to je kazna.


"Pušenje se plaća telefonskom karticom od 500 impulsa, što je cena od 15 konvertibilnih maraka (oko 7,5 evra). Za seks se pak plaća karticom od 1000 impulsa. Topdžije su nadimak za one koji plaćaju za seks, dok one koji "primaju" zovemo Šemse, što je asocijacija na jednu lepu pevačicu. Od nas 800 zatvorenika sigurno je 200 "Šemsi" dok "topdžija" ima upola manje", pričaju zatvorenici.

"Homoseksualci svoju pohotu najčešće zadovoljavaju u kupaonicama ili po sobama. Po pravilu imaju stražare s ugovorenim lozinkama u slučaju da naiđe zatvorski čuvar. 'Nema tople vode', šifra je da se prestane sa se*som jer dolazi straža", pričaju.


Osim dobrovoljnog se*sa u zatvoru ima i pravog silovanja.

"Najveća osveta zatvoreniku jest da ga obeščastiš i siluješ. Silovanje se ne događa zbog toga što silovatelj nema "Šemse", nego je ono poruka, osveta zbog cinkarenja ili pak naredba spolja da bude lojalan", otkriva mračne tajne zatvorskoga života jedan od robijaša.
Izvor(srbija.danas)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.