Oglasi

petak, 15. prosinca 2017.

ZEMUNSKI KLAN, ŽIVOT IZNUTRA: Šiptarov izlazak iz Čumetove senke


Kada se prijateljstvo između Legije i Spasojevića učvrstilo, ambicije su im naglo porasle. Tada im Ljubiša Buha Čume, dojučerašnji Spasojevićev pokrovitelj i zaštitnik - postaje suvišan

Jezgro takozvanog zemunskog klana, kakvog ga je javnost u Srbiji upoznala po proglašenju vanrednog stanja 12. marta 2003, formirano je tokom 1997. i 1998. godine.


Dve godine kasnije „zemunci“ kao samostalna družina naprasno postaju važan centar moći. Tada neprikosnoveni vođa Dušan Spasojević najbliže članove bande upoznaje s „prvim pucačem“ klana Sretkom Kalinićem, kojeg je godinama ranije krio. Od 2000. godine Spasojević po potrebi priključuje i kriminalce iz drugih gradova.


Legijin dolazak


Pre nego što im se u zajedničkim poslovima priključio Milorad Ulemek Legija, Spasojević je bio isključivi naredbodavac svih operacija. Sve što se činilo rađeno je samo po njegovom odobrenju. Kasnije, kada se prijateljstvo između Legije i Spasojevića učvrstilo, ambicije su im naglo porasle, a način donošenja odluka o akcijama je zavisio od saglasnosti novouspostavljenog šefovskog dvojca. Tada im Ljubiša Buha Čume, dojučerašnji Spasojevićev pokrovitelj i zaštitnik - postaje suvišan.


Prvi svedok-saradnik u istoriji srpskog pravosuđa, Čume je, prema svim policijskim saznanjima, nesumnjivo bio prava odskočna daska Spasojevićeve družine. „Postojao je samo jedan mafijaški bos, a to svakako do 2000. nije bio Spasojević. Postojao je samo jedan važan kriminalni centar - ne Zemun nego Surčin. Postojao je samo jedan čovek koji je povezivao kriminalce, privrednike, policajce, sudije i političare - Čume. To su znali svi u ovoj zemlji, ali su se pravili blesavi“, tvrdi Biljana Radovanović, tužilac Četvrtog opštinskog suda u Beogradu.


Stroga disciplina


Uporedo s jačanjem uticaja u srpskom podzemlju, Dušan Spasojević u sveže oformljenom klanu počinje da sprovodi „strogu disciplinu“. Suprotno idiličnoj slici o nekakvom jedinstvu u bandi, stvarnost je bila potpuno drugačija. Svojim podređenima Spasojević je određivao zaduženja na dnevnom nivou, praktično su imali radno vreme, a između ostalog im je zabranjivao da odlaze s porodicom na more, da najbližima poklanjaju skupe poklone, neprestano ih je nadzirao, kontrolisao kontakte, međusobno ih svađao, pretio im, surovo ih kažnjavao...
IZVOR(KURIR.RS)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.