Oglasi

ponedjeljak, 8. siječnja 2018.

"BAL ČEDNOSTI" Bizarna ceremonija: Devojčice se očevima zaklinju na "NIŠTA PRE BRAKA", a neke imaju samo 5 godina


Pokazuju važnost odnosa između očeva i ćerki...

Balske haljine, svečane frizure, raskošne trpeze, ples očeva i ćerki... Liči na venčanje, ali to je "bal čednosti" (bal nevinosti), manifestacija na kojoj devojčice i njihovi očevi promovišu seksualnu apstinenciju sve do stupanja u brak.
Osnovana 1998. godine od strane pastora Rendija Vilsona i njegove žene Lise u Kolorado Springsu, u SAD, ova ideologija je doživela ekspanziju i danas se održava u 48 gradova i 17 zemalja. Vilson kaže je da je "bal čednosti" osnovao zbog svojih pet ćerki kako bi slavio, a samim tim i pokazao važnost odnosa između očeva i njihove ženske dece.

Iako se ceremonija može razlikovati od mesta do mesta, uglavnom su to formalni događaji na kojima ćerke nose balske haljine, a očevi su uglavnom u odelima. Starosna granica ćerki ide od četiri ili pet godina, pa sve do onih koje pohađaju koledž. Sve je propraćeno zakuskom, dekoracijama, muzikom i plesom.

Tokom izvođenja rituala čednosti, centralne figure su očevi, ne ćerke. Očevi se zaklinju da će štititi čistotu, integritet i veru svojih ćerki, kao i da će im biti zaštitinici na njihovom putu kroz život. Od ćerki se ne očekuje da donose javne zakletve i one se uglavnom mole tiho ili u sebi, dajući obećanja da će ostati nevine do braka.

"Bal čednosti" je, očekivano, veoma kontroverzna manifestaciju. Mnoštvo kritičara tvrdi da balovi devojčicama oduzimaju slobodu oblikovanja sopstvenog mišljenja i da se ista doza čednosti ne traži od dečaka, što ukazuje na polnu neravnopravnost. Takođe se navodi da bal propagira žene kao potčinjene najpre svojim očevima, a posle toga i muževima.


U čitavoj priči postoji još jedan paradoks. Prema istraživanjima sprovedenim među adolescentima, oni koji daju zakletve da će ostati čedni zapravo ranije stupaju u seksualne odnose od onih koji uopšte nisu podvrgnuti ovim "balovima".

Uprkos kritikama, "bal čednosti" je i dalje popularan u konzervativnim područjima Amerike.
IZVOR(SRBIJA.DANAS)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.