Oglasi

ponedjeljak, 22. siječnja 2018.

LIDER CECENIJE: Ramzan Kadirov, RUSKI MUSLIMAN Broj 1

Pored Putina još samo jedan čovjek je u Rusiji iznad zakona - Ramzan Kadirov. Čečenski lider ima velike planove, smatra ruski novinar Konstantnin Egert.
Čečenija je jedna od više od 80 republika Ruske federacije. Ramzan Kadirov od 2004. u ovom autonomnom regionu vlada praktično kao na svom privatnom posjedu, koji je samo imenom povezan s ruskim zakonima. Elementi Šerijatskog zakona su sastavni dio lokalnog načina života. Onaj ko se usudi da kritikuje Ramzana, kako ga zovu u Rusiji, bilo na blogu ili pak bezopasnom peticijom protiv čečenksih vlasti, može da doživi javno bičevanje. A potom se sve to emituje na Jutjubu (YouTube).

Politički protivnici i aktivisti za ljudska prava nestaju s vremena na vrijeme bez traga. Lokalna policija i trupe Ministarstva unutrašnjih poslova su najvećim dijelom sastavljene od bivših separatističkih boraca ili ruskih vojnika, odanih Kadirovu, koji su promijenili stranu.


Cijena stabilnosti

Čečeniju finansira Kremlj. Dotok novca je cijena koju ruski predsjednik Putin plaća za kakav-takav mir u eksplozivnom regionu. Kadirov je ove nedjelje u glavnom gradu Groznom organizovao masovne demonstracije podrške 'progonjenim muslimanima u Mijanmaru'. Vlasti su tvrdile kako je na demonstracijama učestvovalo oko milion ljudi. A bez sumnje najveći broj demonstranata nikada nije ni čuo za Mijanmar. Njima su direktori škola, dekani fakulteta i šefovi savjetovali da odu na demonstracije.Konstantin von Eggert

Kada Kadirov želi da se održe demonstracije, onda Čečenima ne preostaje ništa drugo nego da na njima učestvuju, osim ako nisu spremni da se suoče s neprijatnim posljedicama. Jedina druga dvojica koja u Rusiji mogu da na ulice izvedu toliki broj ljudi su Vladimir Putin i patrijarh Ruske pravoslavne crkve.

U svom govoru na demonstracijama Kadirov je pozvao "nacionalnog vođu Vladimira Vladimiroviča Putina" da interveniše zbog "teškog stanja u kojem se nalaze naša braća u Mjanmaru". On je optužio Zapad zbog ćutanja dok "isti taj Zapad  istovremeno stalno podržava homoseksualce ". Ova Kadirova poruka jasno upućuje koliko se u Čečeniji osuđuju homosekusalci i lezbejke, koji su ove godine punili naslovnice širom svijeta. Kadirov je region sjevernog Kavkaza, u kojem se islamizacija ubrzanio širi, učinio još popularnijim.Majstor u dvije umjetnosti

Ramzan je pritom kazao i da će, ako Rusija ne posluša njegove savjete, uzeti sebi za pravo da se "usprotivi" zvaničnoj spoljnoj politici Rusije - samim tim i Putinu. Svaki drugi regionalni knez bi nakon ovakvih izjava u roku od nano sekunde bio skinut. Ali, ne i jaki čovjek Čečenije, koji važi za ruskog muslimana broj 1 i koji u međuvremenu stremi tome da bude priznat i na međunarodnoj sceni.

Neki ovo njegovo prenemaganje smatraju neiskrenim. Jer, čečenski predsjednik redovno ćuti kada se muslimani u Rusiji hapse ili ih zbog sumnji na terorizam čak i muče. Pri tom su se njih stotine, ako ne i hiljade sa Kavkaza priključile 'Islamskoj državi', uprkos Kadirovljevim tvrdnjama da je iskorijenio ekstremizam u svojoj republici.

Ali, Kadirov je majstor u dvije umjetnosti, neoprostive za političku klasu Putinove ere: agresivna retorika protiv Zapada i laskanje predsjedniku u Moskvi. U Čečeniji nema mnogo ruskih zastava ali su zato sveprisutni portreti Putina i Kadirova postavljeni jedan pored drugog. Pojedince, koji su protiv Putina i Kadirova, Ramzan karakteriše kao 'agente CIA' i kao 'prljave homoseksualce'.


Korisno za Kremlj

Kremlju pak niti je potrebno niti neophodno da zaustavlja Kadirova. To je i nemoguće, s obzirom da Putin zavisi od toga i da mu je potrebno da svim sredstvima očuva mir na Sjevernom Kavkazu. Ali i nepotrebno, s obzirom da Kadirov  ućutkivanjem opozicionara i boraca za ljudska prava i sadašnjih ili budućih protivnika Putinovog režima, važi kao važna alatka u Putinovim rukama.

No, mnogi ne drže mnogo do Kadirova. Veterani čečenskog rata u njegovom izdizanju iznad zakona, vide uvredu za sebe i svoje pale saborce. Pripadnici građanskog srednjeg sloja ne vole njegove ispade protiv Zapada i njegovo nasilničko ponašanje. Konzervativni pravoslavni hrišćani strahuju od islamizacije Rusije. Ali, dok god Putin polaže povjerenje u Kadirova, oni su prisiljeni da ćute. Jer, oni nemaju svog zajedničkog 'Ramzana' koji bi za njih govorio.


Izvor (direktan link):

http://www.dw.com/bs/ramzan-kadirov-ruski-musliman-broj-1/a-40415500


Foto: PrintskrinNema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.