Oglasi

srijeda, 3. siječnja 2018.

NESTO KRIJU NA ARKTIKU? "Vojska MORA CUVATI SJEVERNI POL" (VIDEO)


 Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je od Ministarstva odbrane Rusije i Federalne službe bezbednosti da zaštite nacionalne interese Rusije na Arktiku.

Foto: Tanjug/AP


- Ministarstvo odbrane, Federalna služba bezbednosti i njene granične jedinice treba da realizuju svoje planove za obezbeđenje nacionalnih interesa u pogledu odbrambene sposobnosti zemlje, ali i zaštite naših interesa na Arktiku i normalnog funkcionisanja Severnog morskog puta - rekao je Putin na sastanku o razvoju Arktika.


Prirodni izvori, koji su najvažniji za ekonomiju Rusije, koncentrisani su u ovom regionu ocenio je Putin i naveo da se vrednost sirovina na Arktiku procenjuje na 30 biliona (hiljada milijardi) dolara.

Predsednik Rusije je takođe naglasio da je neophodno da se u potpunosti iskoriste mogućnosti za međunarodnu saradnju na Arktiku.

Foto: Tanjug/AP


- Veoma je veliko interesovanje za rad sa nama i njega svakako treba pojačati realnim zajedničkim projektima. Zamolio bih samu Vladu Rusije da ubrza završetak novog izdanja državnog programa društveno-ekonomskog razvoja arktičkog regiona -kazao je on.


Putin je takođe ukazao na potrebu da se obezbede novi pristupi "za razvoj javno-privatnog partnerstva u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, uključujući razvoj kontinentalnog praga i povećanje konkurentnosti Severnog morskog puta". Prema njegovim rečima, Rusija je spremna za zajednički razvoj Arktika sa stranim partnerima.


- Mi smo otvoreni za široku saradnju sa drugim državama za realizaciju velikih obostrano korisnih projekata - od razvoja prirodnih resursa i razvoja globalnih transportnih koridora do nauke i ekologije - naglasio je i dodao da je Rusija već angažovana u zajedničkim projektima sa stranim kompanijama kao što su projekti "Jamal", "Sahalin 1" i "Sahalin 2".

Foto: Tanjug/AP


Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je, govoreći o obimu i prirodnim resursima na Arktiku, potvrdio potrebu za stvaranjem instrumenta njegovog razvoja. On je podsetio da je program koji je odobren 2014. uglavnom ima analitički karakter i zahteva suštinske promene.

Foto: Tanjug/AP


On je podsetio da je program koji je odobren 2014. uglavnom ima analitički karakter i zahteva suštinske promene.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu zauzvrat je rekao da će Ministarstvo uzeti u obzir dodatne mogućnosti objekata u arktičkoj zoni.

Putin je 29. marta došao na ostrvo Aleksandrina zemlja arhipelaga Zemlja Franje Josifa.


Video:
Izvor:  Blic.rs

Direktan link:

https://www.blic.rs/vesti/svet/putin-na-arktiku-vojska-mora-da-cuva-severni-pol-vredan-je-30000-milijardi-dolara/6q7kx49

Foto: Tanjug/AP

Video: You Tube 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.