Oglasi

utorak, 2. siječnja 2018.

SRBI SU DOČEKALI 7527. GODINU: Ovo je nastariji i najtačniji SRPSKI KALENDAR


Po ovom kalendaru Kosovski boj dogodio se 6897. godine, a Zakonik cara Dušana donesen je 6857. godine.

Srbi su po nekim verovanjima najstariji narod na svetu, ali kalendar im sigurno nije najstariji. Maje, Asteci, Kinezi, Vavilonci, Malajamci, Nepalci, Tamilci, pa i Rapa Nui narod sa Uskršnjih ostrva imaju starije kalendare od našeg.

Moderna Srbija je, naravno, prihvatila Gregorijanski kalendar po kome vreme računa većina današnje civilizacije.

Ovaj kalendar napravili su nemački astronom Kristofer Klavijus i italijanski fizičar iz Napulja Alojzi Lilji, a nazvan je po papi Grguru koji ga je odobrio i koji je uspeo da ubedi ceo hrišćanski svet da dotadašnji Julijanski nije tačan.

Srpska i Ruska pravoslavna crkva još uvek vreme računaju po Julijanskom kalendaru u kojem je razlika u odnosu na Gregorijanski 14 dana.

Srpski naučnik Milutin Milanković napravio je 1923. Novi julijanski kalendar u kojem je prekinut raskorak sa Gregorijanskim koji je trajao 340 godina. Ovaj kalendar danas se u naučnim krugovima smatra tačnijim od Greogrijanskog koji će praktično moći da važi samo do 2.800 godine.

Do narodski rečeno kuršlusa između Milankovića i SPC došlo je zbog toga što naša crkva nije želela da promeni datume Uskrsa za naredne godine koje je već ustanovila. Problem je nastao i oko pokretnih postova, kao što je Petrovski, i njihovog početka i kraja

Milanković nije želeo da odustane od svojih proračuna samo zato da bi svetim ocima udovoljio da ne pomere datume Uskrsa i postova, pa je tako Novi julijanski kalendar otišao u druge ruke.

Grčka pravoslavna crkva usvojila je Novi julijanski kalendar Milutina Milankovića i u svojim knjigama naziva ga još i Srpskim kalendarom. Po Milankovićevom kalendaru vreme računaju još i Bugarska i Rumunska pravoslavna crkva, a samo ga Srbi još uvek nisu prihvatil

IZVOR(SRBIJA.DANAS)


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.